Stille Omgang

Regio Haarlem en Kennemerland Zuid

TEKST VOOR PAROCHIEBLAD

De onderstaande tekst kan in uw parochieblad geplaatst worden:

Stille Omgang 2122 maart 2020

De Stille Omgang in Amsterdam wordt dit jaar gehouden in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 maart.

Logo Stille Omgang

Ieder jaar in de maand maart lopen duizenden christenen in zwijgende verbondenheid de Stille Omgang, een nachtelijke stille pelgrimstocht door het centrum van Amsterdam, langs de route die de pastoor van de Oude Kerk op 15 maart 1345 liep. Hij was getuige geweest van een Eucharistisch wonder in het huis van een zieke man aan de Kalverstraat de droeg het Heilig Sacrament (de hostie) terug naar de Oude Kerk. In het duistere uur weten de biddende pelgrims zich verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg. Zij vieren in een Amsterdamse kerk Eucharistie, om God dank te zeggen.

Ter verdieping heeft de Stille Omgang 2020 als intentie:

“De luisterende mens is AANWEZIG bij de Ander…”

Ontleend aan: Frans van der Lugt S.J. Liefde en luisteren.

Zo staan we al lopend stil, 5 jaar na de moord op pater www.fransvanderlugt.org

Met de stilte van ons luisteren geven wij ruimte aan het spreken van de ander. Luistert iemand echt, dan voelt de spreker zich vrij en meer zichzelf. Wie echt luistert wil geen advies geven of macht hebben… of… Voor ons: proberen te luisteren in de innerlijke stilte, naar het woord van God? Dan kan ook dat woord binnenkomen als scheppende aanwezigheid vol liefde .Dat het lopen in Stilte en in Gebed door het drukke Amsterdamse nachtleven een bijzondere en vreugdevolle ervaring is. Deze ervaring van spiritualiteit, maar ook de onderlinge verbondenheid om met zovelen samen te komen, is niet anders dan Vreugde. Wij hopen dat u in herdenking aan Het Mirakel van Amsterdam en met uw persoonlijke intenties de Stille Omgang ervaart in Vreugde en Gods aanwezigheid.

Het programma ziet er als volgt uit:

Voor de Heemsteedse deelnemers vertrekt er een speciale bus om 19.30 uur van de St. Bavokerk aan de Herenweg naar de Mariakerk in Haarlem. Om 20:00 uur is er een kort reisgebed in de Mariakerk, Rijksstraatweg 355 in Haarlem, waarna met speciale bussen naar Amsterdam wordt gereden. Deelnemers uit Zwanenburg en Halfweg kunnen opstappen in Halfweg voor de Keizerskroon om 20.45 uur.

Om 21:30 uur aanvang van de Eucharistieviering in de O.L.V. kerk aan de Keizersgracht 218 met als celebrant A. Hendriks, kanunnik van het kathedraal kapittel van het bisdom Haarlem, assistentie van de diaken Ph. Weijers met medewerking van het koor St. Cecilia uit Haarlemmerliede onder leiding van dirigent Chris van Beek en organist Ad Jacobs.

Na afloop van de Stille Omgang wordt u in de gelegenheid gesteld (wel voor eigen rekening) een broodje en kop koffie te kopen in de Lutherse kerk aan het Spui. Vanuit de Lutherse kerk wordt u begeleidt naar het vertrekpunt van de bussen die u weer huiswaarts brengen.

Kosten voor deelnemers per bus: € 12,50 p.p.

Wilt u verzekerd zijn van een plaats in de bus dan kunt u zich opgeven tot 16 maart a.s. bij een van onderstaande adressen m.v.v. naam, adres, telefoonnummer en aantal personen:

Of U kunt zich direct via deze website aanmelden.